Dieta – jest to określony sposób żywienia dostosowany do stanu i wymagań organizmu chorego lub przebywającego w specjalnych warunkach (Mała encyklopedia medycyny.  PWN Warszawa 1982).


Potocznie, dieta jest to praktyka jedzenia w regulowany i zmodyfikowany  sposób, w celu zmniejszenia, utrzymania lub zwiększenia masy ciała.

Należy zwrócić szczególną uwagę na tę różnorodność i nie ograniczać funkcji diet wyłącznie do funkcji redukcji wagi.

Pamiętajmy, że w każdym przypadku, bez znaczenia od rodzaju stosowanej diety, zawsze musimy dostarczyć organizmowi pożywienie, które zapewni pełne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Dla zapobiegania i dietetycznego leczenia  otyłości stosujemy tzw. diety redukcyjne, polegające na dostarczeniu do organizmu ilości kalorii mniejszej niż wynika to z aktualnego zapotrzebowania.
Innymi słowy dieta redukcyjne jest to sposób odżywiania zapewniający utrzymanie przez określony czas ujemnego bilansu kalorycznego.

W celu zapewnienia skuteczności, jak i trwałości osiągniętych efektów każda dieta powinna być łączona
z ćwiczeniami fizycznymi.

Diety odchudzające ogólnie dzielimy na diety:

- niskaloryczne,
- niskotłuszczowe,
- niskowęglowodanowe,
- wysokobiałkowe.